De hype van koken...

Gepubliceerd op 15 juni 2025 om 17:43

Tegenwoordig zijn er ik weet niet hoeveel foodbloggers, kookboekenschrijvers, Kookprogramma's op tv en links en rechts nog wat mensen die hierover schrijven op sites, kranten en tijdschriften.

Tegenwoordig heb je ook Kaartje Bedankt:), die de leukste recepten op een kaartje krabbelt én er grappige tekeningetjes bijmaakt waardoor het kaartje een leuk presentje is...

Er is zoveel keuze dat je door de receptuur van het één niet meer komt tot weer iets anders. Als je het mij vraagt is het enige wat je nodig hebt: basisproducten. 

Vandaag heb ik weer eens ijs gemaakt. Dat was lang geleden. Want ik vind het nogal een gedoe. Ik heb zo'n goedkoop ijsmachientje. Je dient de bak waarin het ijs wordt gedraaid, eerst een dag en een nacht in de diepvries te zetten alvorens je aan het werk kunt.

Daarna heb ik het volgende gedaan: 250ml slagroom met 100gr poedersuiker lobbig geklopt. Daarbij 200gr volle Franse kwark gemixt. Toen had ik nog een blikje aardbeien op siroop staan. Afgegoten (en sap opgevangen)>>> de zomerkoninkjes uit blik bij m'n mengsel gedaan. Nog 'ns met de mixer erdoor mixen. 15 minuten in de ijsmachine. Nu staat het in een afgesloten bak in de diepvriezer. Straks doe ik er een vers geplukt aardbeitje bovenop.

Dit is mijn toetje vanavond. Bestaat er iets beters dan dit? Vast wel. Maar ik geloof dat dat ook het probleem is. Je moet me niet verkeerd begrijpen, hoor... maar is het nodig?

Dat vind ik jammer genoeg ook van al die foodblogs. Is het nodig om 10 recepten te krijgen van kip-kerrie? Of van cake? Of van appelflappen? En is het nodig als ik iets van ijs wil maken daar dan reclames bij te tonen die de meest dure ijsmachines laten zien? Daarna zet je de tv aan en je krijgt weer zo'n gedoe over je heen. Consumeren is een groot goed, tenminste... Mag het wat minder? Dan zit je fijn naar een foodblog te kijken en dan krijg je daarbij met de meest dure pannenreclame om je hoofd geslagen. Want dat heb je nodig hoor... En Foodbloggie gebruikt ook die dure oven en die dure barbeque...

Of wat dacht je van een volautomatische ijsmachine, een mixer, een broodbakmachine, een foodprocessor, een airfryer, een frietenpan, een dubbele oven, een magnetron met extra stoom, een barbeque volledig in je luxe buitenkeuken, een fondueset, een steengrill, een broodrooster, een waterkoker, een senseo en al die extra snufjes die ik vergeten ben... ?

Ik kan dat ook reclame maken: SCHRIJF JE IN EN ONTVANG DE CODE OM NOG MEER EN NOG BETERE KAARTJES TE KOPEN.

Joh, ik wil eigenlijk alleen maar ijs maken. Gewoon één keertje per jaar. Daar wil ik dan niet een hele middag voor in de keuken staan maar snel klaar zijn. Ik wil geen dure ijsmachine kopen anders heb ik weer een apparaat erbij. Degene die ik heb, heb ik gekregen en die moet ik eerst schoonmaken omdat die zoveel stof bevat...:((, want ik gebruik 'm zelden...

Nee, ik hoef dus echt niet nog beter ijs en een nog beter recept,

en, en, en...

een ingrediëntenlijst waar ik de rest van het jaar met wat er over is nooit meer iets maak....

En niet nog een apparaat erbij...

Nee, en ik houd best van koken maar ik hoef niet!

Moeten we allemaal nog beter en nog meer? Is het dan nog een hobby?  De hobby van spullen verzamelen? De hobby van ingrediënten in huis hebben (want dan heb je ze) Blijkbaar...

Ik hobby voorlopig nog maar wat aan met m'n niet volautomatische ijsmachine. Ik ben gewoon gelukkig met wat ik heb. En morgen neem ik gewoon weer yoghurt met een schepje suiker. Dat is een beproefd toetje en daar hoef ik niks anders bij! enne daar heb ik geen foodblog voor nodig en ook geen apparaat.

Geniet van je dag, en kijk ook eens bij mijn andere blogs.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.